Sve što treba da znam naučio sam u vrtiću, Robert Fulgham

Sve što stvrano trebam znati o tome kako treba živjeti i šta treba raditi i kakav biti, naučio sam u vrtiću. Evo šta sam naučio:
– Sve dijelimo.
– Ponašamo se fer.
– Ne tučemo se.
– Vraćamo stavari na mjesto na kojem su bile.
– Pospremamo iza sebe.
– Ne uzimamao stvari koje nisu naše.
– Izvinimo se kada nekoga povrijedimo.
– Operemo ruke prije jela.
– Pustimo vodu.
– Topli kolačići i čaša hladnog mlijeka su dobri za nas.
– Živimo uravnoteženo-malo učimo, onda mislimo, onda crtamo, i pjevamo, i plešemo, i igramo se, i radimo svakog dana, sve pomalo.
– Svako popodne malo odspavamo.
– Kada izađemo na ulicu, pažljivo pazimo na saobraćaj, držimo se za ruke i ne odvajamo se.

Sve što trebate znati nalazi se tu negdje. Tu se negdje nalazi zlatno pravilo. Ekologija, politika i jednakost i normalno življenje. Uzmite bilo koji od ovih navoda i preformulirajte ih u sofisticiranu terminologiju odraslih, te ih primjenite na vaš porodični ili profesionalni život, na vašu vlast i vaš svijet, i uvidjet ćete da su oni održivi, i jasni, i čvrsti. Zamislite koliko bi svijet bio bolji kad bi svi mi – cijeli svijet – pojeli kolačić i popili čašu mlijeka oko tri sata svako popodne, a onda legli, pokrili se i malo odspavali. Ili kad bi vlade imale osnovni princip da uvijek vrate stvari tamo gdje su ih našle i isprave sopstvene greške.

I istina je, također, da bez obzira na to koliko vam je godina – kada izađete u svijet, najbolje je nekoga držati za ruku i ne odvajati se od njega.