Kratko iz pera recenzenata:

Od ironije, preko epiteta, onomatopeja, poređenja, personifikacija pa sve do metafora, spisateljica nas vodi svojim svijetom satkanim od emocija.

Pisane kombinacijom razgovornog i književno-umjetničkog stila, ove crtice su svojevrsna oda ljubavi, oda porodici, oda prijateljstvu, oda domovini, oda svim ljepotama koje nas okružuju i koje su zasute emocijama koje se nikada istim redom ne rasprskavaju našim tijelom.

Ove crtice su jednostavno oda emociji!

(Nermina Alihodžić Usejnovski)

 

Kažu da je u umjetnosti kao i u životu najteže biti jednostavan. Nakon pročitanog rukopisa Ringišpil mogu ustvrditi da je autorici Jasmini Alagić to u cijelosti uspjelo. Knjige sa kraćim proznim tekstom tj. crticama su rijetke te je ovo djelo tim vrjednije jer će dodatno obogatiti naš književni meni.

Iako je knjiga pisana u vrijeme pandemije i sveopšte depresije, autorica gaji životni i pedagoški optimizam koji nam je itekako potreban u ovim sumornim vremenima. Radovati se svakom trenutku, živjeti ovdje i sada poruke su koje izbijaju iz gotovo svake stranice ovog djela.

Mnoge crtice možemo iščitavati i kao dnevnu dozu motivacije. Autorica nam šalje nedvosmislenu poruku da ne pokleknemo pred bolešću, rigidnim političkim sistemom, silnim nepravdama protiv kojih se valja boriti i dići svoj glas…

(Esmir Salihović, književnik)