Radionice Maglaj, Zavidovići, Visoko, Zenica i Sarajevo

RADIONICE U MAGLAJU, ZAVIDOVIĆIMA, VISOKOM, ZENICI I SARAJEVU

 

U ove dvije sedmice obišli smo pet gradova u BiH, Zavidoviće, Visoko, Maglaj, Zenicu i Sarajevo, gdje smo širili pozitivnu priču iz odgoja i obrazovanja promovišući priručnik “Odgojno-obrazovni rad u odjeljenskoj zajednici” autorica Fuade Cerić, Elvire Ogrešević, Mirzete Jahić-Alić, ali i promovirali STEM priručnik, autorice Lemane Terzimehić.

Družili smo se s preko 550 učitelja, nastavnika i pedagoga… pređene kilometre da ne brojimo. Obrazovanje je temelj svake države, a nastavnici neizostavni i najvažniji akteri obrazovanja. Premalo su cijenjeni i poštovani u ovom našem društvu prepunom “veličina”.

Svojom skromnošću i radom u tišini, dozvol javaju neupućenima da se uvriježeno mišljenje o tome kako malo rade širi dalje. Dok su djeca bila na proljetnom raspustu, oni su vrijedno radili i educirali se, upijali znanja i djelili iskustva kako s nama tako i s kolegama.
Želimo vam se od srca zahvaliti na vremenu koje ste odvojili za nas, hvala vam na kooperativnosti i nesebičnoj razmjeni ideja i prijedloga te iznalaženju rješenja kako poboljšati nastavni proces, radeći na kritičkom promišljanju djece, a ne pukom reproduciranju gradiva. Veliki izazov je i kako sačuvati mentalno zdravlje naše djece uz sve izazove današnjice.

Samo osluškujući čovjek može shvatiti potrebe drugoga.

Hvala vam od srca!
Bosanska knjiga.