Promocija knjige za djecu „Priče patuljka Ponaška

Promocija knjige za djecu „Priče patuljka Ponaška

Autorice: Denise Karahasan

Sarajevo, OŠ Hrasno

28.6.2021.godine

Šesnaest priča novog glasa u bosanskohercegovačkoj književnosti za djecu, Denise Karahasan, predstavljaju dobar spoj talenta za pisanje i znanja iz oblasti pedagogije. Sa jedne strane, ove priče njeguju književno naslijeđe Ahmeda Hromadžića i to ne na način oponašanja stila ili tema o kojima piše, već jednostavnošću i jezikom koji je djeci blizak, razumljiv, zanimljiv, i koji istovremeno traži njihovu kognitivnu aktivnost, kao i korištenje mašte.

Pedagoški aspekt ovih priča je njihov poseban kvalitet. Zahvaljujući iskustvu u neposrednom radu sa djecom, autorica se malim čitaocima obraća na način koji im je zanimljiv, blizak i pristupačan, ali i pedagoški odmjeren…

Ova knjiga bi mogla poslužiti kao pozitivan primjer kako književnost djeci učiniti (ponovo) zanimljivom i bliskom.

( mr književnosti, književni kritičar Elvis Ljajić)

 

Baš kao u naninom vrtu, okupanom bojama plodova, ispunjenom dječijim kikotom i toplinom ljubavi – tako je u pričama Denise Karahasan.

Nije to slučajno tako. Denisa Karahasan iza sebe ima dugogodišnje iskustvo u radu s djecom. Mnogo je onih koje je baš ona naučila prvim slovima, čitanju i pisanju, lijepim manirima… počev od njenog Rijada, pa do onih koji se sa radošću sjećaju svoje učiteljice Denise. Učiteljice poput nje se ne zaboravljaju.

Ona nas maštom kao povjetarcem nosi kroz gustu travu, zelene krošnje, prema vrhovima planina, do oblaka, i pričom podstiče na razmišljanje o vrijednostima koje kao društvo ne smijemo izgubiti – sloga, zajedništvo, trud, rad, lijepo ophođenje prema drugima… Sve te teme, koliko god ozbiljno djelovale, vješto su upakovane u igru riječima i na vrlo jednostavan način približene najmlađim čitateljima. Svaka priča nudi istu toplinu i nježnost, ali i životnu pouku neophodnu u građenju malenih u velike ljude. Sasvim sigurno, u svoj svojoj baršunastoj ljepoti, ove priče će biti dijelom odrastanja svakog djeteta koje ih pročita.

(Ema Hulusić prof.)