Promocija “Knjiga dječijih snova”

Promocija “Knjiga dječijih snova”

Autori: Djeca Bosne i Hercegovine

Centar za kulturu „Safet Zajko“, 31.10.2022.

 

Na početku promocije pozdravila nas je Samra Omerbašić ispred Općine Novi Grad i zaželjela dobrodošlicu u njihov Centar za kulturu “Safet Zajko”

Jasmina Alagić je ispred IK Bosanska knjiga pozdravila prisutne i rekla par riječi o projektu.

 

Projekat su pomogli:

-Fondacija za izdavaštvo, Sarajevo.

Zahvaljujemo se gospodinu Ernadu Grahiću koji je svojim dolaskom sinoć uveličao našu promociju.

-Štamparija PLANJAX, Tešanj, bračni par Hajrudin Bajruzin i Medina Planjac, koji su donacijom za štampu ali i poklonom knjiga razveselili mališane.

-Općina Novi grad

 

Urednica Nermina Usejnovski i recenzentice Eldina Dizdar, Amra Bajrić govorile su o knjizi veoma afirmativno.

Njihova poruka jeste da djeca sanjaju i da se snovi mogu dosanjati. Da budu vrijedni, marljivi a da su nastavnici uvijek tu kao vjetar u leđa i potpora.

I neka nam samo kažu da se snovi ne ostvaruju. Treba sanjati srcem, dušom, maštom, pisanom riječju…vjerujući u sebe i dobre ljude.

Poslije pročitanih svih radova možemo samo reći -KADA BI MOGLI UČINITI NEŠTO ZA OVAJ SVIJET, BILA BI TO ZASIGURNO ZABRANA ODRASTANJA. To je i poruka s ove promocije!

Sinoć nam se obratila i novinarka al Jazera Balkans Jasmina Kos, čestitala je mladim autorima i ohrabrila ih da vjeruju u sebe i u vrijednost svojih priča. Ona također zna da kad nešto želiš, istinski i jako prepreke ne postoje.

Uradila je prvu taktilnu slikovnicu za slijepu i slabovidnu djecu, možemo sa sigurnošću reći da na njeno pitanje „Koje je boje srce moje“? imamo odgovor. Tvoje srce je najljepše boje…boje dječijih snova! Jasmina hvala za inspirativno obraćanje!

S nama je bila BiH književnica Elmira Helać Mekić. Višestruko nagrađivana za svoja djela, a zgode i nezgode njenih junaka moći ćete pratiti u obaveznoj lektiri za osnovnu školu od ove godine.

Hvala književnici Elmiri na riječima podrške mladim kolegama.

Posebna zahvalnost ide djeci, roditeljima, mentorima, direktorima koji su doputovali iz drugih gradova BiH.

Beskrajno smo zahvalni.

Sinoć su autori dobili svoju knjigu ali i još jedan prekrasan poklon dječijeg pisca Bajruzina Hajre Planjca, koji je odlučio pored donacije za štampu pokloniti autorima komplet svojih knjiga i time poručiti da ste vi sad njegove kolege pisci, da nastavite marljivo pisati i stvarati.

Svu djecu koja su došla na promociju također smo nagradili knjigama.

Do nekog novog druženja pozdravljamo vas.