Moja mapa, radna sveska za prvi razred devetogodišnje osnovne škole

Moja mapa je radna sveska namijenjena djeci prvog razreda devetogodišnje osnovne škole. To je radni materijal putem kojeg će oni uvježbati i ponoviti nova znanja koja su u prvom razredu stekli kroz sve predmete. Mapa je kreirana tako da pored rada samih učenika / učenica služi i roditeljima i učitelju / učiteljici kako bi svi zajedno učestvovali u stvaranju učeničkih školskih uspjeha. Moja mapa je riznica igre, zabave, druženja i znanja i na kraju će to biti lijep spomenar koji će učenika / učenicu podsjećati na bezbrižne dane provedene u prvom razredu.
Moja mapa na samom početku sadrži kontrolnu tablicu za roditelje koja služi za procjenu vještina koje je dijete do polaska u školu već razvilo.
Također, svaka tematska cjelina ima pismo za roditelje u kojem se upućuju šta će djeca raditi i učiti tokom obrade navedenih cjelina. Daju se prijedlozi i savjeti roditeljima kako da na kreativan način provedu slobodno vrijeme sa djetetom, kao i na koji način da pripreme dijete za učenje tematske cjeline koja je pred njima.

Nakon obrađene tematske cjeline učitelj / učiteljica dat će svoj osvrt putem tablice za vrednovanje učeničkih postignuća. Vrednovanje je afirmativno kako bi se kod djeteta razvilo interesovanje za učenjem i potaknula želja za istraživanjem. Također, dat je i obrazac za antropometrijska mjerenja učenika / učenica iz predmeta tjelesni i zdravstveni odgoj na kraju prvog polugodišta i na kraju školske godine.
I na kraju Moje mape roditelji mogu dati kratak osvrt nakon pregleda učeničke mape.

Teme koje se obrađuju unutar Moje mape prate nastavno gradivo za prvi razred devetogodišnje osnovne škole. To su: Škola, Vrijeme, Jesen, Saobraćaj / Promet, Porodica / Obitelj, Zima, Moje mjesto i okolina, Proljeće, Biljke i životinje, Naše tijelo.