Integrirana radionica za treći razred, Naida Gadžo

Lektira: Bajke braće Grim

Moja domovina Bosna i Hercegovina: Obilježavanje Dana državnosti

Ciljevi radionice: Razvijati kulturu samostalnog čitanja i sposobnosti razumijevanja i doživljavanja književnoumjetničkog teksta na razinama prilagođenim uzrastu učenika i definisanim Nastavnim planom i programom, te njegovanje vlastite kulturno-historijske baštine kroz stvaralačko izražavanje.

Aktivnost 1: Ko živi u dvorcu?

Učenici posmatraju ilustraciju dvorca, čiji su prozori prekriveni papirima. Imenuju sadržaj ilustracije i njenu svrhu, a potom imaju zadatak da na osnovu kratkih tekstova koje čita učiteljica (tekstovi su odlomci iz bajki) otkriju ko živi u dvorcu. Učiteljica čita odlomak po odlomak, te nakon svakog pročitanog odlomka učenici pogađaju o kojem se liku radi i otkrivaju prozor sa ilustracijom tog lika. Tako otkrivaju da su stanovnici dvorca: Crvenkapica, Ivica i Marica, Matovilka, Kralj žaba, Mačak u čizmama, Snježana i sedam patuljaka, Pepeljuga, Trnoružica i Hrabri krojač, čime dolaze i do konačnog otkrića da se radi o naslovima iz lektire Bajke braće Grim.

Aktivnost 2: Zmajevi čuvaju kutiju!

Kutija sadrži naredni zadatak za učenike. Ali, kutiju čuva 6 zmajeva! Da bi „oslobodili“ kutiju i otkrili šta se u njoj nalazi moraju svakom zmaju „izgraditi“ po jedan dvorac. Zato se dijele u grupe i svaka grupa dobija radni list u obliku dvorca. Radni listovi sadrže jednaka pitanja za sve grupe, ali se odnose na različite bajke. Kao što neki predmeti u bajkama imaju posebne osobine, tako i učenici dobijaju kraljevske krune, koje će im pomoći u rješavanju zadataka.

Aktivnost 3: Gradimo dvorac!

Učenici odgovaraju na pitanja koja podrazumijevaju uopćenu analizu bajki. Kada odgovore na pitanja, „izgradili“ su dvorac, te svaki zmaj dobija svoj dvorac i kutija se oslobođa.

Aktivnost 4: I mi imamo naše kraljeve i kraljice!

U kutiji učenici pronalaze knjigu o bosanskim kraljevima i kraljicama, te se upoznaju sa sadržajem i ilustracijama knjige. Na kraju knjige dobijaju poruku da dno kutije nije pravo, te da se u kutiji nalazi još jedna tajna – iznenađenje. Ovakav način je osmišljen radi zadržavanja i postojanosti učeničke pažnje na jednoj aktivnosti, prije nego što pređu na narednu aktivnost.

Aktivnost 5: Obilježja bosanskih kraljeva i kraljica

Iznenađenje koje je skrivala kutija su materijali (kartoni, šabloni, kamenčići, trake, papiri u boji…) za izradu simbola i obilježja bosanskih kraljeva i kraljica: štit, mač i korice mača, krune za kralja i kraljicu, nakit bosanskih kraljica (ogrlica i narukvice). Učenici izrađuju ponuđene predmete.

Aktivnost 6: Izložba radova i evaluacija urađenog

Učenici prezentuju svoje radove i izlažu ih na posebno mjesto. Obilaze radove i iznose svoje utiske o urađenom i radionici.