Udžbenik historije za drugi razred gimnazije obrađuje složeno razdoblje historije srednjeg vijeka. U tom razdoblju ljudske povijesti nastali su temelji savremenog evropskog i svjetskog poretka.
Veoma važno je istaći da se obrađuje i historija bosanske države, koja se prvi put pojavljuje kao mala oblast, pa kao banovina i na kraju kao moćno kraljevstvo. Ovaj udžbenik je podijeljen na nekoliko nastavnih cjelina koje se dijele na nastavne jedinice. Na kraju svake nastavne cjeline nalazi se sažetak najznačajnijih nastavnih jedinica, pojmova, važnijih ličnosti, godina, i na kraju zadaci za provjeru i utvrđivanje stečenog znanja. Autori su se trudili da udžbenik bude pregledan, tekst prilagođen uzrastu učenika / učenica, a broj imena ličnosti, godina sveden na neophodni minimum. Svaka nastavna jedinica počinje kraćim uvodnim tekstom koji omogućava bolje razumijevanje teksta koji slijedi. Na marginama, sitnim slovima, istaknuta su objašnjenja pojedinih događaja, pojmova, opis ličnosti, dakle, za doznati i razumjeti još više. Autori su fokus stavili na tekst, trudeći se da on bude takav da se iz njega mogu jasno uočiti uzroci i posljedice pojedinih događaja i procesa.
Udžbenik je obogaćen kartama i slikama, tako da zajedno s glavnim i propratnim tekstom čine cjelinu koja učenicima / učenicama pomaže da steknu znanja bez većih napora.
Nakon svake jedinice dolaze pitanja koja trebaju usvojiti da bi mogli pratiti dalje nastavno gradivo. Osim toga, pojedine nastavne jedinice, na kraju, sadrže i izvorni tekst. Taj tekst je namijenjen za analiziranje i upoznavanje prilika koje su vladale u vremenu o kojem se govori. Pogotovo će poslužiti onima koji imaju veće interesovanje za historiju.
Nadamo se da će čitanje ovog udžbenika biti ugodno, zanimljivo putovanje kroz historiju, i da će učenici i učenice, uspješno upoznati jedan dio historije naše zemlje Bosne i Hercegovine i svijeta.

Udžbenik Historija/Povijest za drugi razred gimnazije odobren je od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i kao takav koristi se u većini škola u Federaciji Bosne i Hercegovine.