Dodjela nagrada, radionica (Pre)odgovorno roditeljstvo i novosti za nastavnike

Sarajevo, 10.01.2019.g.

U sklopu radionice koju smo imali za prosvjetne radnike Kantona Sarajevo, uručili smo nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola za konkurs koji je raspisala naša izdavačka kuća na temu „Bosna i Hercegovina kakvu želim“.

Sretni smo jer se našem pozivu odazvao veliki broj učenika sa preko 320 radova iz 80 škola, što je našem žiriju zadalo mnogo problema.

U žiriju su bile Edina Hadžić, prof. BHS jezika (Cazin), Eldina Dizdar, prof. razredne nastave, prof. pedagogije (Sarajevo) i Melisa Hadžić-Dizdarević, prof. BHS jezika (Donji Vakuf).

Od mnoštva pristiglih radova trebalo je ocijeniti i izdvojiti deset najboljih. Stručni žiri je odradio svoj posao profesionalno i prema kriterijima koje su imale, uz napomenu da je uz odabranu količinu radova bilo bar još toliko njih koji bi ravnopravno mogli konkurisati za najbolje.

Zahvaljujemo se svim školama i učenicima na poslanim radovima, čestitamo najboljima uz obećanje da nećemo stati na ovome. Pratite nas, vjerujemo da ćemo se družiti opet.

Zbornik svih radova možete pogledati na našoj stranici, učesnici će ga dobiti na mail s kojeg su nam poslali radove.

Na radionici smo ujedno predstavili i novosti koje radimo za nastavnike za iduću školsku godinu.

Nešto više o tome moći ćete uskoro pročitati na našoj web stranici.

Do nekog novog druženja pozdravlja vas ekipa Bosanske knjige.

SVE RADOVE MOŽETE PROČITATI OVDJE :  Bosna i Hercegovina kakvu želim  (kliknite za preuzimanje)

IZVODITELJ RADIONICE: Darko Kobetić, prof.reh., direktor Centra znanja PROFECTUS

Roditelji današnjice izloženi su brojnim kritikama i procjenama kako od stručne tako i od nestručne javnosti. Roditeljstvo je svakodnevno prisutno u odgojno obrazovnom radu bilo kroz kontakte s roditeljima učenika bilo kroz izazove vlastitog roditeljstva voditelja odgojno obrazovnog procesa. Kako bi se uposlenici u odgojno obrazovnim ustanovama adekvatno nosili s izazovima roditeljstva te kako bi odgojno obrazovni rad, ali i privatni život svakog roditelja bio što manje opterećen ulogom roditelja, radionica „(Pre)odgovorno roditeljstvo“ ima za cilj osvijestiti složenost odgojnog procesa, ukazati na ključne elemente postavljanja zdravih granica u roditeljstvu te osposobiti polaznike za prepoznavanje specifičnosti u odgojnom procesu koje će unaprijediti komunikaciju, podići kvalitetu odnosa na relaciji učitelj-roditelj, ali i na relaciji svakog pojedinca u odnosu na sebe.

Tijekom radionice biti će korišteni primjeri iz prakse te će se poticati iznošenje vlastitih izazova s ciljem što boljeg razumijevanja granica, donošenja odluka i uloge povratnih informacija u odgovornom roditeljstvu. Poseban će se naglasak staviti na poticanje razvoja različitih tipova ličnosti djeteta u odnosu na stil roditeljstva.

Radionice se sastoje od teorijskog izlaganja i iskustvenih elemenata koji će unaprijediti kompetencije polaznika s ciljem smanjenja stresa u roditeljstvu čime se podiže i kvaliteta odgojno obrazovnog rada te cjelokupnog funkcioniranja pojedinca.