Do trećeg razreda osnovne škole učenici / učenice već nauče čitati lijepo i bez poteškoća. U trećem razredu djeca shvataju i osjećaju koliko ih sam čin čitanja može uveseliti, a priče i stihovi pisani za njihov uzrast učiniti ispunjenijim i sretnijim. Udžbenik Čitanka za treći razred osnovne škole prije svega koncipiran je tako da motovira a potom i unaprijedi čitalačke vještine učenika / učenica. Kako je to učinjeno? U osmišljavanju udžbenika rukovodilo se namjerom da se odaberu putevi učenja koji idu u susret igri. Tako, između korica ovog udžbenika djecu čeka bezbroj malih pričaonica, igraonica, maštaonica i radionica koje će proces učenja učiniti zanimljivijim i ohrabrivati ih da ga prilagodite vlastitim načinima usvajanja znanja i vještina. Željelo se potaknuti djecu da putem maštovitih svjetova književnosti bolje razumiju vlastito životno iskustvo, i odvažnije se kreću ka zadovoljenju svojih potreba za znanjem, ljubavlju, zabavom, slobodom…
Udžbenik je tome cilju podredio i raspored svojih sadržaja, naslovljenih kao: Književnost, Jezik, Kultura izražavanja i Medijska kultura. Nad ovim šarolikim svjetovima književnosti i jezika djeca će zajedno sa svojim učiteljem / učiteljicom dijeliti zadovoljstvo učenja svog maternjeg jezika.
Udžbenik Čitanka za treći razred devetogodišnje osnovne škole odobren je od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i kao takav koristi se u većini škola u Federaciji Bosne i Hercegovine.