Radna sveska uz udžbenik Čitanka za treći razred devetogodišnje osnovne škole sadrži zadatke za vježbanje koji prate propisani nastavni plan i program, kao i sadržaj udžbenika.
U trećem razredu učenici / učenice treba nastaviti rad na usavršavanju kvaliteta čitanja, čitanju s razumijevanjem, te kritičkom čitanju. Učenike / učenice potrebno je kontinuirano poticati na vježbanje čitanja naglas i čitanje u sebi.

U pisanju latiničnim pismom treba realizirati pripremljene vježbe, raditi na estetskoj strani rukopisa i istovremeno ne zaboraviti da u trećem razredu učenički rukopis počinje poprimati obilježje njegove osobnosti.

U drugom polugodištu učenici / učenice usvajaju štampana slova ćirilice, ščitavaju i čitaju. Pa se koristeći zadatke iz radne sveske trebaju usmjeriti na vježbanje ćirilićnog pisma.

Nastava maternjeg jezika je u funkciji razvoja općih sposobnosti, svijesti o jeziku i kulturi. Tekstovima u udžbeniku željelo se potaknuti djecu da putem maštovitih svjetova književnosti bolje razumiju vlastito životno iskustvo, i odvažnije se kreću ka zadovoljenju svojih potreba za znanjem, ljubavlju, zabavom, slobodom…
Udžbenik je tome cilju podredio i raspored svojih sadržaja, naslovljenih kao: Književnost, Jezik, Kultura izražavanja i Medijska kultura. Nad ovim šarolikim svjetovima književnosti i jezika djeca će zajedno sa svojim učiteljem / učiteljicom dijeliti zadovoljstvo učenja svog maternjeg jezika. Na isti način konciprirana je i radna sveska uz Čitanku.