Udžbenik historije za I razred gimnazije svojim sadržajem obuhvata jedno ogromno razdoblje koje počinje pojavom prvog ljudskog pretka, prije otprilike četiri miliona godina, a završava propašću Zapadnog rimskog carstva, u V stoljeću nove ere. Dakle, obuhvaćen je čitav prethistorijski period, te prvi dio historijskog doba – stari vijek. Zahvaljujući nastavi historije, u ovoj školskoj godini učenici / učenice će upoznati najstariju ljudsku prošlost, prve ljudske civilizacije i tekovine antičkog doba.
Osim kroz vrijeme, učenike / učenice vodimo i kroz prostor velikog dijela svijeta, od prvih afričkih staništa ljudi, preko bliskoistočnih civilizacija i država istočne Azije, do sredozemnih kultura starog vijeka.
Udžbenik predstavlja najvažnije političke, društveno-ekonomske i kulturne procese koji su postavili temelje savremenoj ljudskoj civilizaciji i pokušava objasniti njihove uzročno-posljedične veze.
Glavni cilj je kod učenika / učenica potaknuti želju za poznavanjem prošlosti. Da bi to ostvarili autori su udžbenik obogatili brojnim ilustracijama, slikama, fotografijama, historijskim i geografskim kartama te zanimljivostima koje uz nezaobilazne historijske činjenice i datume, treba da olakšaju usvajanje nastavnog gradiva.

Udžbenik Historija/Povijest za prvi razred gimnazije odobren je od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i kao takav koristi se u većini škola u Federaciji Bosne i Hercegovine.